Merhabalar,
Kışa salça veya domates hazırlıkları başladı mı? Eskiden kışın evde domates yada salça yoksa beni bir panik alırdı; domatessiz, salçasız yemek yapamam diye. Sonradan öğrendim çok eskiden bizim mutfağımızda salça veya domates yokmuş ki! Mesela geçenlerde burada size bahsettiğim Osmanlı Mutfağı'na ait Mutancana'da da domates veya salça yok. Sonra bu Mutancana ile ilgili paylaşımımı okuyan çok kıymetli arkadaşım Ümit, Ürgüp yöresine ait Nohut Yemeği'nden bahsetti. Onda da domates veya salça yok. Ümit'e dedim ki; tarifi vermelisin Anadolu'muzun bu güzel yemekleri unutulmasın paylaşalım. O da sağolsun, bırakın tarifi vermeyi pişirdi ve fotoğrafladı. Bana da sizinle paylaşmak kaldı.
Ben çok beğendim, neden? Bir kere salça, domates veya baharatla nohut ve etin tadı örtülmemiş. Sade ama et ve nohutu, terayağıyla hissede hissede yiyebiliyoruz.
Nohut Yemeği (Ürgüp)
Malzemeler
1 orta boy soğan
300 gr. kemikli kuzu eti (tercihen) veya kuzu kuşbaşı,
1,5 su bardağı nohut
2 çorba kaşığı tereyağ
Tuz, karabiber, su
1 orta boy soğan
300 gr. kemikli kuzu eti (tercihen) veya kuzu kuşbaşı,
1,5 su bardağı nohut
2 çorba kaşığı tereyağ
Tuz, karabiber, su
Nohutlar bir gün süresince suda bekletilir. Soğan yemeklik doğranır, tuz ve karabiberle yoğurulur ama çok öldürülmez. Düdüklünün altına soğan konur. Et sonra nohut iki üç kat olacak şekilde sırayla konur. Su ve tereyağ eklenir. 40 dakika pişirilir. Düdüklüye göre süre değişir.
Sevgili Ümit'ten söz aldım, başka güzel Ürgüp yemekleri de paylaşacak bizlerle. Yok olmasın bu muhteşem tencere yemeklerimiz. Hem lezzetli, hem sağlıklı.
O zaman afiyet olsun ama ille de sağlık olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder