Yoğurtlu Çağla Aşı

İlkbaharın gelmesiyle Datça'da bademler çiçekten çağlaya döndü. Ben de yarım kilo çağla istedim. Eşim ne yapacaksın dedi, bilmem dedim, çünkü ben çağla yiyemem o da yemez. Ama yeşiline ve tazeliğine o kadar hayranım ki istemeden duramadım. Sonra aklıma Gaziantep yöresinin pek güzel yemeği yoğurtlu çağla aşı geldi. Gaziantep mutfağı dünyadaki sayılı mutfaklar arasında. Ben de meyveyle eti kullanma şekillerini çok beğeniyorum. O nedenle sizinle çağla aşı pişirelim istedim. Tarif için fotoğrafta göreceğiniz Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Gaziantep Ticaret Odası'nın Güneşin ve Ateşin Tadı, Gaziantep Mutfağı kitabından faydalandım ama ben biraz tarifi kendi damak tadıma göre değiştirdim. Mutlaka deneyin, hafif ve güzel bir yemek oluyor.



Buyurun tarif

Malzemeler
500 gr çağla
1 su bardağı nohut
350 gr kuzu kuşbaşı
1 soğan
1 çorba kaşığı tereyağ
4 diş sarımsak
1 su bardağı süzme yoğurt
1 yumurta

Yapılışı
Bir gece önceden nohutu ıslatın. Gene bir gece önceden çağlaları ortadan ikiye bölüp içteki yumuşak çekirdeği çıkarın ve suya koyun.



Ertesi sabah nohutu düdüklüde 20 dakika, çağlayı üstünü geçecek kadar suda 15 dakika haşlayın. Eti kavurun ve hafif üzerini aşacak kadar kaynar su koyup yumuşayana kadar pişirin. Bir yumurtayı yoğurtla pürüzsüz olana dek karıştırın. Bu benim tarife eklemem, bir Kayserili olarak dört diş sarımsağı ezerek yoğurda ekleyin.



Soğanı yemeklik doğrayın ve tereyağında kavurun. Pişirdiğiniz eti, haşladığınız nohutu soğanın üstüne ekleyin. Çağlayı ekleyip üzerini hafif kapatacak şekilde kaynar su koyun iki dakika kaynatın. Yoğurdu yemeğin suyuyla biraz ılıştırın ve yemeğe incecik akıtın. Akıtırken hep aynı yöne doğru yemeği karıştırın. Karıştırarak bir taşım kaynatın ve altını kapatın.




İsterseniz üzerine tereyağı yakıp dökebilirsiniz. Etim yağlı olduğu için ben tercih etmedim. Baharat olarak tarifte karabiber ve haspir (yalancı safran) vardı. Ben nane ve tatlı kırmızı pul biber tercih ettim.

Afiyet olsun :)

Yorumlar