Armutlu Franjipan Turtası

Bu tarife aslında kendime not olarak burada yer vermek istedim. Çünkü Fransızların keşfi olan franjipan turtası benim en sevdiğim tatlılardan biridir. İki sebeple; biri bademli dolgusu yüzünden diğeri de üzerine koyduğumuz meyve yüzünden. Bademli dolgunun badem ezmesi misali tatmin edici bir lezzeti var, üzerindeki meyve de tadını hafifleştirip, zenginleştiriyor.


Tarifi iki aşamada yapıyoruz. Önce tartı sonra da dolgusunu hazırlıyoruz. O zaman buyurun tarif

Armutlu Franjipan Turtası

Tart için

Malzemeler:

250 gr (2 su bardağı) un

35 gr (1/4 su bardağı) pudra şekeri

125 gr tereyağ (soğuk kullanacağız)

1 adet yumurta

2 çorba kaşığı yoğurt

Fırını 190 derecede ısıtmaya başlayın. Un ve şekeri rondoya koyup bir iki kez çalıştırarak tüm topakların dağılmasını sağlayın. Buzdolabından çıkardığınız soğuk tereyağını küp küp kesin. Unlu karışıma ekleyip tekrar rondoyla kumsu olana dek karıştırın. yumurta ve yoğurdu ekleyip tekrar hepsi özeşene dek karıştırın. Hamuru streç filme döküp kapatın, önce elinizle sonra merdaneyle bir hamur diski oluşturun. Hamur diskini yarım saat buzdolabında soğutun. Soğuyan hamuru iki fırın pişirme kağıdı arasında tart kalıbı ölçünüzden daha büyükçe merdane ile açın. Üstteki parşömen kağıdını hamurdan ayırıp, alttakiyle hamuru kalıba aktarın ve kalıbın kenarlarını merdane ile geçerek artan hamurları kesin. Pişerken kabarmaması için hamuru çatalla bir kaç yerinden delin. 15 dakika 190 derecede önceden ısıttığınız fırında pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın.




Franjipan Harcı

Malzemeler

75 gr un

75 gr çekilmiş badem

1 çay kaşığı kabartma tozu

125 gr toz şeker

2 yumurta (oda ısısında)

125 gr tereyağ (oda ısısında)

1 adet armut

Un, kabartma tozu, badem ve şekeri rondoda bir iki kez çalıştırarak harmanlayın. Küp kesilmiş tereyağını rondoya ekleyip, unlu karışımla harmanlayın. Son olarak yumurtaları ekleyip katı bir kek hamuru kıvamına gelene dek karıştırın. Harcı soğumuş tartın üzerine koyup spatula ile yüzeyini düzleyin. Harcın üzerine ince dilimlediğiniz armutları koyun. İsterseniz tüm bademlerden serpin. 190 derece önceden ısınmış fırında 30 dakika pişirin. Ilık yemenizi tavsiye ederim. Afiyetler olsun...






Yorumlar