Merhabalar,
Pek çoğunuz et ve tavuk suyunu duymuşsunuzdur da sebze suyunu duymamışsınızdır diye tahmin ediyorum. Bugün sizinle sebze suyu tarifi paylaşacağım. Bunu paylaşırken de, bir minnoş çocukları olanları, bir de hastası olanları düşündüm itiraf ediyorum. Sebebi tadı et suyundan çok daha hafif ve natürel. Bazen et suyu çocuklara ve hastalara tat olarak ağır geliyor. Tavuk suyunu da içimize sindirip yapamıyoruz. Sebze suyunu rahat rahat içerler diye düşünüyorum.
Bu tarifi yaban ellerden, yani yabancı kaynaklardan esinlenerek hazırladım. :)
Hadi tarif
Sebze suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 büyük soğan
3 dal kereviz sapı
2 diş sarımsak
2 havuç
1/2 demet maydanoz
1 adet defne yaprağı
4 dal taze kekik
3 adet tane karabiber
1 büyük soğan
3 dal kereviz sapı
2 diş sarımsak
2 havuç
1/2 demet maydanoz
1 adet defne yaprağı
4 dal taze kekik
3 adet tane karabiber
Soğanı iri küpler şeklinde doğrayın, sarımsağı doğrayın, havuçları parmak kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Kereviz saplarını iri iri doğrayın. Benim parmak ince, hangi parmağı ölçü alsak? :)
Zeytinyağını ısıtın, soğan ve sarımsağı 10 dakika kavurun. Havucu ve kerevizi ekleyip onu da 10 dakika kavurun. 8-9 bardak kaynar suyu ekleyin. Üzerine defne, maydanoz, karabiber, kekik ve tuzu ekleyin. Önce kaynatın, sonra kısık ateşte 1-1,5 saat yavaş yavaş demleyin.
Suyunu süzün. Çorbalarınızda kullanın.
Sebze suyunda karnıbahar gibi yoğun kokulu sebzeleri kullanmıyoruz, çünkü kokusu güçlü olacağından baskın olup çorbanın tadını değiştirebilir. Fark ettiyseniz kullandığımız sebzeler hafif kokulu birbiriyle dengeli sebzeler. Bir de taze kullanmazsanız buzluğa atın ama öyle aylarca bekletmeyin, çabuk tüketin. Buzluk kokusunu ve dokusunu değiştiriyor bence.
Yorumlar
Yorum Gönder