Fırınlanmış Domates

Bu tarifimi sabahın köründe istek üzerine hızla paylaşıyorum. O kadar körü ki gün henüz ağarıyor. Uyanabilirsem bu vakti kaçırmıyorum, kuşlar daha çok cıvıldıyor gün ağarırken. Ben de genelde mutfağa giriyorum, gün fırından gelen güzel bir kokuyla başlasın diye. Az sonra keki çırpmaya başlayacağım. Yarın için bir pasta tasarladım hem anneler günü, hem ablamın doğum günü. Hayatımdaki en önemli iki kadın daha ne olsun! Ama önce size güzel bir tarif. Yok önce size güzel bir "günaydın!"
Hadi tarif
Domatesler tatlanmaya başladığı için bu tarifin zamanlaması da güzel. Domatesleri tatlandıran ne biliyor musunuz? Güneş! Biz her sene bahçeye domates ekiyoruz eylül sonu gibi yeşilleri alıp camın önüne koyuyorum kızarıyor ama ağustos güneşinin verdiği tat olmuyor. O nedenle geçen sene tüketemediğim domatesleri derin dondurucuya koydum kışın kullandım.
Size vereceğim bu tarif ekmek banmak için birebir, yaz için birebir, daha ne olsun. Tarifin adı domates konfit ama ben fırınlanmış domates demeyi tercih ediyorum, hem Türkçe oluyor hem de ne olduğu daha iyi anlaşılıyor. Kahvaltıda yada meze olarak afiyetle yenebilir.


Fırınlanmış Domates / Domates Konfit
Malzemeler:
Domates (küçük kiraz veya büyük domates)
Zeytinyağ (tercihen sızma)
Kekik (varsa taze yoksa kuru)
Biberiye (varsa taze yoksa kuru)
Fırın kabının altına bir miktar zeytinyağı koyun. Kiraz domates kullanacaksanız ikiye bölüp, kabuklar yukarıda kalacak şekilde kaba yerleştirin. Normal domates kullanacaksanız kabuklarını soyun halka halka dilimleyip koyun. Sonra bol kekik ve biraz biberiye ekleyin. Biberiyenin çok baskın olmaması daha hoş oluyor. Birinci aroma kekik ikinci aroma biberiye gibi düşünebiliriz. Tabii bir miktar tuz ekleyip, domateslerin 3/4 ü zeytinyağının içinde kalana dek zeytinyağı ekliyoruz. Sonra 140 derece fırında 1 saat pişiriyoruz. Pişirmek yerine demlemek mi deseydim? Vaktiniz varsa kapattıktan sonra fırın soğuyana dek de içinde kalabilir. İyice demlenir. Kiraz domates kullandığımda ben üşenmeyip, piştikten sonra tek tek kabuklarını ayıklıyorum. Sabrınız yeterse daha güzel oluyor.


Başta görüntüsü sonda tadı muhteşem. İlla deneyin tadıyla mutlu olun.
Afiyet sağlık olsun...



Yorumlar