Diyorum ki bu sabah kendi ekmeğimizi kendimiz yapalım. Ama önce günaydın. Selamlaşmak dünyanın en medeni davranışı, en ilkel kabilelerde bile selamlaşma var. Ne anlama geliyor biliyor musunuz? Senin farkındayım ve senin varlığını kabul ediyorum. Ne hoş değil mi!
Şimdi efendim ekmek yapmak zor, makina lazım falan bunların hepsi mutfak efsanesi. Bakın vereyim tarifi, görün kolaylığını. Bir de unutmayın her şey gibi yaptıkça yaptıkça el alışır, göz alışır, daha kolaylaşır.
Bu ekmek hamuru tarifi en basit, sade ve dışarıdan aldığımıza yakın olanı. Bunun üzerinde oynamalarla kendi damak tadınıza uygun tatlar da geliştirebilirsiniz.
Ohh şimdi gelsin pazar sabahı mis gibi ekmek kokusu.
Malzemeler
500 gr / 3+1/3 su bardağı un
1 paket kolay kuru (instant) maya
2 çay kaşığı tuz
3 çay bardağı ılık su. (Küçük parmağınızı daldırdınız, yakmayacak kadar sıcak)
500 gr / 3+1/3 su bardağı un
1 paket kolay kuru (instant) maya
2 çay kaşığı tuz
3 çay bardağı ılık su. (Küçük parmağınızı daldırdınız, yakmayacak kadar sıcak)
Yapılışı
Hamuru rahat yoğuracağınız bir kapta un, maya ve tuzu karıştırın. Suyu yavaş yavaş ekleyerek (örneğin her seferinde yarım çay bardağı) çok hafif elinize yapışan bir hamur yoğurun. Suyu her zaman yavaş yavaş ekliyoruz ki unun cinsine göre bazen ölçüler değişir, çok olup cıvık olmasın. Diyelim ki ölçüyü kaçırdınız ve cıvık oldu. Canınız sağolsun her şeyin çözümü var, un ekleyin biraz daha ama o da gene azar azar. Bana kalırsa hayat da hamur da savaşıp boğuşmaya gelmez sakin sakin mukabele etmek gerekir.
Hamuru rahat yoğuracağınız bir kapta un, maya ve tuzu karıştırın. Suyu yavaş yavaş ekleyerek (örneğin her seferinde yarım çay bardağı) çok hafif elinize yapışan bir hamur yoğurun. Suyu her zaman yavaş yavaş ekliyoruz ki unun cinsine göre bazen ölçüler değişir, çok olup cıvık olmasın. Diyelim ki ölçüyü kaçırdınız ve cıvık oldu. Canınız sağolsun her şeyin çözümü var, un ekleyin biraz daha ama o da gene azar azar. Bana kalırsa hayat da hamur da savaşıp boğuşmaya gelmez sakin sakin mukabele etmek gerekir.
Hamur oldu, ağzını streç filmle veya hava almayacak şekilde başka bir şeyle kapatın. Hava alırsa hamurun yüzeyi kurur. 60-90 dakika kadar iki katı kabarana dek dinlendirin. Annem çabuk kabarsın diye hamuru masa örtüleriyle 4-5 kat sarıp sarmalardı, pek sempatik dururdu. Zaman varsa buna gerek yok. Siz de bu arada gidip yürüyüş yapın, kitap okuyun, sabah işlerinizi halledin. Hamur tatlı tatlı kabarsın.
Hamur kabardıktan sonra elinize yapışmaması için elinizi zeytinyağıyla yağlayın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapıp merdaneyle açın. Şeklini dert etmeyin nasılsa katlayacağız. İçine dilim zeytinleri koyun rulo yapıp sonra da iki ucunu ortada birleştirin. Benim bu sefer bu şekilde yapmak içimden geldi, siz başka şekiller de verebilirsiniz. Bu zeytinli için. Tahinli pekmezli için, hamuru açın içine iki tatlı kaşığı tahin, iki tatlı kaşığı pekmez koyup hamura kaşığın tersiyle yayın.
Gene ben rulo yapıp uçlarını ortada birleştirdim siz istediğiniz şekli yapın. Zeytinlilerin üzerine fırçayla zeytinyağ sürüp çörekotu serpin, tahinlilerin üzerine zeytinyağlı pekmez sürüp susam serpin ve 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Gene ben rulo yapıp uçlarını ortada birleştirdim siz istediğiniz şekli yapın. Zeytinlilerin üzerine fırçayla zeytinyağ sürüp çörekotu serpin, tahinlilerin üzerine zeytinyağlı pekmez sürüp susam serpin ve 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
En büyük ödül fırından gelen kokuyla ev halkının ohh mis gibi kokmuş demesi oluyor.
Afiyet, sağlık ve güzel bir pazar günü olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder