Taze Sarımsaklı Et Yemeği

Bir kaç haftadır pazarda taze sarımsak var. Aman efendim ne mutluluk, yılın bu zamanını hususi bekliyorum.
Size Gaziantep yemeklerinden esinlenerek yaptığım taze sarımsaklı et yemeği tarifi vereceğim. Gaziantep et yemekleri sebze ve meyveyle pişirildiği için tadı da bir başka güzel oluyor.

Vereceğim tarifi illa deneyin, hem kolay hem de yiyenler tadından mest oldu. Taze sarımsağın bu halini kaçırmamalı.
Malzemeler
500 gr kuşbaşı veya kemikli kuzu (dana da olur)
2 çorba kaşığı tereyağ
1 orta boy soğan
3 baş taze sarımsak
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı un
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
Yapılışı
Ben kemikli kuzu eti sevdiğim için onu tercih ettim. Ama siz kokusunu sevmezseniz dana eti de kullanabilirsiniz. 1 çorba kaşığı tereyağını tavaya koyun tereyağını yakmadan tavayı ve yağı iyice ısıtın. Etleri tavaya ekleyin, çıss diye ses gelirse ısı iyidir. Etlerin önce altını sonra üstünü kızartın. Kuşbaşı ise karıştırarak kavurun. Bu işleme mühürleme deniyor.
Mühürlediğiniz etleri düdüklüye alın ve bir su bardağı kaynar su ile 40 dakika pişirin. Eti mühürlediğiniz için piştiğinde haşlama gibi değil, tandır gibi bir et olacak. Lezzetin bir kısmı da buradan gelecek.

İnce doğradığınız soğanı tencerede 1 çorba kaşığı tereyağ ile kavurun. Salçaları ve unu ekleyip kavurun. Un daha kıvamlı bir sos elde etmenizi sağlar. Pişen etinizi ve suyunu ekleyin. Tuz ve kırmızı biberi ekleyin. 15 dakika kadar piştikten sonra sarımsakları ekleyip 10 dakika daha pişirin. Nar ekşisini koyup altını kapatın.
Ben yanına bulgur pilavını ve çoban salatasını tercih ettim, ama şehriyeli pirinç pilavı da tercih edilebilir.
Afiyet ve sağlık olsun...






Yorumlar