Özellikle Amerika'da pumpkin pie olarak yapılan balkabaklı tartı, ben tamamen Türk damak tadına uyarlayarak yaptım. Yaparken üç aşamamız olacak birinci aşama balkabağı püresi yapacağız, diğeri tart hamurunu hazırlayacağız, son aşamamız tartın dolgusunu yapıp pişireceğiz. Emin olun zor değil.
Balkabağı Püresi
Balkabağını ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın, çok büyükse dörde de bölebilirsiniz. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serip 200 derecede 40-50 dakika pişirin. Kenarlar iyice kavrulmuş olacak. Soğuyunca içini kaşıkla çıkarın ve robottan geçirin. Püreniz hazır, fazlasını buzdolabı poşetleriyle buzluğa koyarsanız daha sonra kullanırsınız.
Balkabağını ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın, çok büyükse dörde de bölebilirsiniz. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serip 200 derecede 40-50 dakika pişirin. Kenarlar iyice kavrulmuş olacak. Soğuyunca içini kaşıkla çıkarın ve robottan geçirin. Püreniz hazır, fazlasını buzdolabı poşetleriyle buzluğa koyarsanız daha sonra kullanırsınız.
Tart Hamuru
Ben geleneksel tart hamurunu kullanmıyorum. Eşim sert ve kuru bulduğu için yaklaşık 20. denemeden sonra bu hamurda onu mutlu edebildim.
Malzemeler:
250 gr / 1+3/4 su bardağı un
40 gr. / 1/4 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
125 gr tereyağ
1 yumurta
Ben geleneksel tart hamurunu kullanmıyorum. Eşim sert ve kuru bulduğu için yaklaşık 20. denemeden sonra bu hamurda onu mutlu edebildim.
Malzemeler:
250 gr / 1+3/4 su bardağı un
40 gr. / 1/4 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
125 gr tereyağ
1 yumurta
Yapılışı:
Un, pudra şekeri, kabarta tozunu karıştırıp ortasını havuz gibi açın, tereyağ ve yumurtayı koyup yoğurun. Hamuru yarım saat buzdolabında dinlendirin. Ben hamur açma pedi kullandığım için hamuru merdane ile açarken un kullanmıyorum ama siz tezgahta açacaksanız altına un serpip merdaneyle hamuru 3-4 mm kalınlığında açın. Hamuru merdaneye sarıp tart kalıbına serin. Kenarlarından taşan hamuru makasla kesip kenara ayırın, tarta elinizle şekil verin. Tartı şimdilik dolaba koyun. Artan hamuru tekrar merdaneyle açıp minik kurabiye kalıbıyla kesin, sonra süslemede kullanırsınız veya çayın yanında yersiniz. Artan hamurla yaptığınız küçük kurabiyeleri 175 derecede 10-12 dakika pişirebilirsiniz.
Un, pudra şekeri, kabarta tozunu karıştırıp ortasını havuz gibi açın, tereyağ ve yumurtayı koyup yoğurun. Hamuru yarım saat buzdolabında dinlendirin. Ben hamur açma pedi kullandığım için hamuru merdane ile açarken un kullanmıyorum ama siz tezgahta açacaksanız altına un serpip merdaneyle hamuru 3-4 mm kalınlığında açın. Hamuru merdaneye sarıp tart kalıbına serin. Kenarlarından taşan hamuru makasla kesip kenara ayırın, tarta elinizle şekil verin. Tartı şimdilik dolaba koyun. Artan hamuru tekrar merdaneyle açıp minik kurabiye kalıbıyla kesin, sonra süslemede kullanırsınız veya çayın yanında yersiniz. Artan hamurla yaptığınız küçük kurabiyeleri 175 derecede 10-12 dakika pişirebilirsiniz.
Hadi son aşamaya geçelim ve içini yapmaya başlayalım.
Balkabaklı Tart Dolgusu:
Malzemeler:
2,5 su bardağı balkabağı püresi
1 yumurta
1 fincan toz şeker
1 fincan süt
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Malzemeler:
2,5 su bardağı balkabağı püresi
1 yumurta
1 fincan toz şeker
1 fincan süt
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Tüm malzemeyi karıştırın. Amerika'da bu dolguya zencefil, tarçın ve muskat de ekleniyor, baharatlar baskın olduğundan balkabağının tadını almak mümkün olmuyor bence, o nedenle bizim balkabağı tatlımızı andıran bir tatla bırakmak istediğim için, baharat kullanmıyorum. Karıştırdığınız dolguyu hamurun içine boşaltın ve 175 derecede 30 dakika hamurun kenarları altın rengi olana kadar pişirin.
Tartın Süslenmesi:
Malzemeler:
1 çorba kaşığı tahin (Türk dokunuşu:) )
2 çorba kaşığı file badem
Artan hamurla yapılan küçük kurabiyeler
Malzemeler:
1 çorba kaşığı tahin (Türk dokunuşu:) )
2 çorba kaşığı file badem
Artan hamurla yapılan küçük kurabiyeler
Küçük bir tavada file bademleri karıştırarak hafif kavurun. Tartın üzerine tahini hafifçe gezdirin. Kavurduğunuz bademleri serpin. Ben kalp şeklinde yaptım siz istediğiniz şekilde kestiğiniz kurabiyeleri tarta yerleştirin.
Ağzınızın tadı daim olsun, afiyet olsun :)
Yorumlar
Yorum Gönder