Güzel memleketimizin iklim çeşitliliği sebebiyle her yerinden lezzetli ve bol sebzeler ve meyveler bulmak mümkün, gel de pişirme. Tam da bu sebeple pazara veya markete giderken, genelde aklımda şunu alayım diye bir fikir olmuyor. Gidip sebzelerin önünde duruyorum, bana göz kırpan, canlı canlı beni davet edenleri alıp pişiriyorum. Çünkü tarifim allamei cihan olsun malzemede iş yoksa, sonuç kötü olur. O zaman malzemenin kötülüğünü örtmek için ya bol sos ya da baharat kullanmak gerekir o da yemeğin başka bir tada dönüşmesine ve gene kötü sonuca sebep olur.
Bu sefer markete gidince börülce yüzüme güldü, börülce aldım. Aynı zeytinyağlı taze yeşil fasulye gibi pişiriyorum. İki tip pişirme şeklim var ama takipçilerim arasında mutfakla boğuşanlar ve her yere yetişmeye çalışan kıyamadığım zamansızlar olduğu için, hep en kolay tarifleri vermeyi tercih ediyorum. Yaz günü için hafif ve kolay bir tarif. Aynı tarifi taze fasulye için de kullanabilirsiniz. Yalnız alırken fasulyedeki gibi börülcede de kılçık kontrolü yapmayı unutmayınız.
Hadi tarif,
Zeytinyağlı Börülce
500 gr börülce
1 büyük domates
1 orta boy soğan (ben de orta boy kalmamış fotoğrafta gördüğünüz gibi iki küçük kullandım)
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağ
Tuz
1 büyük domates
1 orta boy soğan (ben de orta boy kalmamış fotoğrafta gördüğünüz gibi iki küçük kullandım)
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağ
Tuz
Börülcelerin baş ve sonlarını kesip, üçe bölün. Soğanı ve kabuğu soyulmuş domatesi, tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Sarımsakları ince ince doğrayın. Hepsini tencereye alın yağını ekleyin karıştırın. İki kahve fincanı soğuk su ekleyip, 5 dakika yüksek ateşte ardından 1,5 saat en kısık ateşte pişirin. Vaktiniz yoksa düdüklünün sebze pişirme ayarında 20 dakika pişirin. Ama unutmayın pişirme süreleri ocağa ve düdüklüye göre değişir. Emin değilseniz daha az süre pişirin, pişmediyse tekrar kapatır bir 5 dakika daha pişirirsiniz. Püre olmasından iyidir.
Unutmayınız ilk deneğiniz tarif deneydir, ne çıkacağından emin olamazsınız. İlk pişirmeden sonra tarifi kendi damak tadınıza göre değiştirin. Malzemeleri azaltın, çoğaltın, sevmediklerinizi kullanmayın, sevdiklerinizi ekleyin. Örneğin annem bu tarife sarımsak koymazdı ama ben çok seviyorum ve bence muhteşem oluyor. Sonra değiştireceğiniz başka bir konu da pişirme süresi diri seviyorsanız azalacak, iyi pişmiş seviyorsanız çoğalacak.
Hiç bir zaman ilk denemede olmadı diye umutsuzluğa kapılmayın, mutfakta geçen zamanla doğru orantılı olarak yemekleriniz güzelleşecektir. Biraz sabır, biraz emek, biraz uyarlama, göreceksiniz ki sağlıklı ve kolay yemekler mümkün.
Sabrınız ve bereketiniz bol olsun, afiyet ve sağlık olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder