Türk kahvesi, özellikle soğuk suyla ağır ateşte pişirilir, sebebi kahvenin suda iyice demlenmesini sağlamaktır. Çocukken sabredemez, hızlı ateşte pişirirdim kahveyi, büyükler "bulaşık suyu gibi olmuş, gene hızlı ateşte pişirdin değil mi" diye kızdığında, nasıl anladıklarına hayret ederdim.
Kahve özellikle suyla ikram edilir. Ramazan olduğu için başka ikramların adını burada yazmayayım, bayrama saklayayım, hatta tariflerini vereyim. Kahveden önce içilen su ile ağızdaki diğer tatlar temizlenir, kahvenin tadını almaya hazır hale gelinir. Kahve güzelse üzerine yenip içilmez. Rivayete göre kahve beğenilmezse tadını temizlemek için üzerine su içilir.
Kahvede şeker konusu hep sıkıntıdır. Orta kahve, tek kesme şeker/bir çay kaşığı şekerle pişirilir. Şekerli, bunun iki katı yani iki kesme şeker/iki çay kaşığıdır.
Ben bir de kahvenin sohbetini ve yorgunluk alışını severim.
Hoş sohbetleriniz bol, ağzınız tatlı olsun, afiyet sağlık olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder