Tam Buğday Ekmeği

Aman ne severim ekmek yapmayı. Bir kere hamur kabarır 5 katına çıkar ya bayılırım. Şekil verirken elimin altındaki yumuşacık puf puf hissine bayılırım. Piştikten sonra sünger gibi dokusuna bayılırım. Fırından gelen misss gibi ekmek kokusuna bayılırım. Sıcacık sofraya koyunca, sofradakilerin sevincine bayılırım. Var mı ekmek yapmak gibisi.
Ekmeğin tazesi güzel, az yapacağız, çabuk tüketeceğiz.
Bir de hala mutfak tartısı almadıysanız bir münasip vakitte alsanız ya, size de kolaylık olur.
Hadi tarif;
200 gr tam buğday unu
2,5 çay kaşığı çabuk (instant) maya
1 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta (mümkünse oda ısısında)
2 fincan ılık süt (isterseniz bir fincanını su yapabilirsiniz)
Un, maya, şeker ve tuzu koyup karıştırın. Yumurta ve ılık sütü de ekleyip yoğurun. Hamur elinize yapışıyorsa bırakana dek, 1/2 çorba kaşığı normal un ekleyerek yoğurun. Kasenin üzerini streç filmle veya kapakla kapatıp üzerini bir örtüyle kapatın ve bir saat mayalanmaya bırakın.
Ben cevizli, zeytinli ve domates kurulu yapmak istedim. Beş kadar cevizi elimle küçük parçalara ayırdım. Zeytinin çekirdeklerini çıkarıp ikiye böldüm. Domates kurusunu da 5 dk sıcak suda bekletip doğradım.
Bu arada hamur mayalanırken bundan sonraki tariflere başlayın.
Hamur iyice kabarınca elimi unlayarak hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar aldım, içine istediğim ceviz, zeytin gibi malzemeden koyup yuvarlak şekil verdim. Teflon küçük kek kalıplarına koydum. Karışmasın diye içine koyduğum malzemeden bir parça da üstüne koydum. 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar 12-20 dk pişirdim.
Piştikten sonra da sıcak sıcak içine tereyağ sürsenize :)
Afiyet, sağlık olsun...





Yorumlar