Pekmez 1. Gün

Doğru üzüm pekmezi tarifini bulmam 4 yılımı aldı. Sevgili Yüksel Abla vermeseydi 4 yıl daha uğraşırdım. Çok kişi pekmez yapıyor ama düzgün bir tarif almak mümkün olmuyor. Çünkü toprağı göz kararı koyuyorlar. O sebeple ben bulunca herkese de vereceğim diye sözüm vardı. Gün sözümü tutma günü.
Üzüm Pekmez'i tarifi
Malzemeler
20 lt üzüm şırası
1,5 çay bardağı pekmez toprağı
Süzmek için tülbent
Yapılışı
Üzümleri sıkıp şırasını çıkarın. Pekmez toprağını eleyin. 20 lt şıraya 1,5 çay bardağı toprağı ekleyin. 1 saat bekleyin fotoğrafta gördüğünüz üzere, üzerinde kalın bir köpük oluşacak. Köpüğü alın. Altta kalan toprağı almadan üstünden alarak, şırayı tülbentten geçirin. 10 dk. kaynatın. Kaynarken çıkan köpükleri alın. Altını kapatın 300 ml. soğuk suyu üzerine sepeleyin. 3-4 saat veya bir gece, mümkünse soğuk bir yerde bekletin. Şıranın gene üstünden alıp, altta kalan topraklı kısmı bırakın. Üstten aldığınız şırayı karıştırarak, pekmez kıvamına gelene dek kaynatın. Temiz bir tabağa damlatınca koyu bir damla olacak hemen akmayacak.
Benim şıralar bu gece bekleyecek, yarın kaynatmaya geçeceğiz kıvamını da yarın tekrar paylaşacağım.
Afiyet, sağlık olsun...



Yorumlar