Kemik Suyu

Merhabalar,
Kabul fotoğraf biraz korkunç. Ne kadar kekik ve adaçayını çiçek gibi koyup, havuç ve pırasayla renklendirip, size sempatik göstermeye çalışsam da olmadı. Sizi irite etmemek için fotoğrafı paylaşmayayım dedim ama pişireceğiniz yemeğin fotoğrafını görmek her zaman pişirmeyi kolaylaştırır. Ama sonuçtan memnun kalacaksınız, çok lezzetli ve sağlıklı çorbalar için, çok güzel et suyu çıkaracaksınız. Nihayetinde sonuç sizi ve içenleri mutlu edecek.
Öncelikle kemikli et veya kemik lazım mümkünse ilikli olsun. Kasaptan, ender olsa da bazen marketlerin kasap bölümünden bulmak mümkün. Olmadı tembih edin size ayırsınlar. Mutlaka hatırlatmak isterim koyun kemiğinden çıkaracağınız et suyu koyun kokacaktır. Kekik ve defne yaprağına rağmen kokusuna dayanamam diyorsanız mutlaka dana kemiği tercih edin. Onda da hayvan iri, kemikler de iri, tencereye sığdırma sorununuz olabilir, kasaba küçülttürmeyi unutmayın. Küçültmek evde sizin yapacağınız iş değil, başıma gelip kemiklere bakakaldığım için biliyorum. :)
Hem önümüz Kurban Bayramı, kemikleri ne yapsak diye düşünürseniz, cevap burada et suyu yapın. Ne aklıma geldi, isterseniz kemikli nohut yemeği de yapabilirsiniz. Durun bir kaç güne de onun tarifini de vereyim.
Hadi tarif,
Kemik Suyu
Malzemeler
1 kg kemikli et
10 bardak su
1 havuç
1 soğan veya 1 pırasa
Kekik (varsa 2 sap taze yoksa 1/2 çay kaşığı kuru)
Defne yaprağı ve/veya adaçayı
Yapılışı
Fotoğrafta gördüğünüz üzere kemikleri, havucu, ikiye böldüğünüz soğanı veya pırasayı, kekik, defne yaprağı ve/veya adaçayını tencereye koyun. Suyunu da ekleyin. Bırakın kaynamaya. Kaynar kaynamaz altını kısın ve ara ara mesela 45 dakikada bir üzerinde biriken köpüğü alın. En az 4 saat kısık ateşte pişirin. dayanabilirseniz 10 saat pişsin. 4 saat bile uzun mu? İnanın değil et suyu ancak böyle et suyu oluyor. Sonra bırakın soğusun. Soğuyunca süzün, mutlaka süzün içinde minik kemikler kalıyor. Varsa kemiklerden etleri didikleyin, et suyuna dahil edin.
Gelsin mis gibi çorbalar, et yemekleri.
Afiyet sağlık olsun...

Yorumlar