Merhabalar,
Bayram geldi, içimdeki duyguyu sizinle şu cümleyle paylaşmak isterim. "Yaşasın bayraaaaam". Bu duygu bende enerjiye enerji pişirmeye dönüşüyor. :) sizin için dünden baklava yaptım bugün yapmak isterseniz diye. Bu Kayseri usulü gül baklava. Biz bir de Develi'de aynı hamurdan oklavadan çekme yaparız bir tek şekli farklı. Sonra biz ceviz koyarız hep. Karadenizliler isterse fındık koysun, Antepliler isterse fıstık koysun. :) Ben hepsinden biraz yaptım. Çünkü eşim öyle istedi. O isteyince akan sular durur, bir şekilde oldurulur.
Bunun lezzetli olması için yağından ve şekerinden kısamayacağız, o yüzden az yiyerek, çok hareket edin ki dokunmasın, ben de kendimi size kötülük yapmış gibi hissetmeyeyim.
Bir de önemli bir not özellikle tatlılarda tarifte sıvıyağ diyorsa, en kokusuz yağ olan ay çiçek yağını kullanın. Benim çömezlik zamanlarımdan birinde, kek yapıyorum, tarifte sıvıyağ demiş, ben de koydum zeytinyağını. Çalışanlarımdan biri yerken "Kek mi yiyorum sabun mu, ayırt edemedim" demişti :)
Hadi tarif,
Gül Baklava
Hamur
1 yumurta
1/2 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sirke (üzüm olur ama ben elma seviyorum)
3-4 su bardağı un gerekirse daha da
2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı sirke (üzüm olur ama ben elma seviyorum)
3-4 su bardağı un gerekirse daha da
2 çay kaşığı kabartma tozu
Hamuru Açmak için
1 çay bardağı mısır veya buğday nişastası
1 çay bardağı unu
Karıştırın
1 çay bardağı mısır veya buğday nişastası
1 çay bardağı unu
Karıştırın
Üzeri için 3 çorba kaşığı tereyağını eritip ılıtın.
Sıvıları koyun, unun iki bardağını ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Unun kalanını azar azar ekleyip elinizi bırakacak kulak memesinden sertçe bir hamur yoğurun. Streçe sarıp dolapta bir mümkünse iki saat dinlendirin. Dinlenen hamuru fotoğraflarda göreceğiniz üzere mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeleri nişasta un karışımını kullanarak önce merdaneyle, sonra oklavayla açın. Olabildiğince ince olsun şekiline ve yırtılmasına aldırmayın. Yuvarlak hamuru dörde bölün. Dört tane üçgenimsi şekil oldu. Üçgenin sivri köşesini karşı kenara doğru itip hamuru büzmüş olun. Sağ ve sol uçları aşağı doğru alın. Fotoğrafta gördüğünüz gibi içini koyup sarın. Terayağı ile yağladığınız tepsiye dizin. Eritip ılıttığınız tereyağını, silikon fırçayla bolca üzerine sürün. 180 derecede 10 dk ısıttığınız fırında 15-20 dakika iyice kızarana dek pişirin.
Şerbete gelince
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
7 damla limon
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
7 damla limon
Su ve şekeri tencereye koyun arada karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin. 10 dk. kaynatıp altını kapatın.
Şimdi bir püf noktası, şerbeti baklavalara dökeceğimiz zaman biri sıcak biri soğuk olacak. Ben baklavaları dün yaptım, bu sabah şerbeti yapıp sıcak üzerine döktüm. Yada şerbeti önceden yapın, şerbet soğuk baklavalar sıcakken dökün. 3-4 saat bekleyin şerbetini çeksin.
Ev yapımı baklananız hazır :)
Fırsatım olursa sizinle başka güzel tarifler de paylaşacağım.
Yorumlar
Yorum Gönder