Merhabalar,
Uzun zamandır paylaşım yapamamanın vicdan azabı içindeyim. Bir baktım neredeyse 20 gün olmuş. Ama çok hastaydım, diyeceğim, ödevini yapmamış öğrencinin bahanesi gibi bana bakacaksınız. Peşinen hükmetmeyin bir anlatayım, öyle karar verin. Hem vicdan azabıyla size o kadar güzel bir tarif hazırladım ki, denerseniz, değdi diyeceksiniz :)
İki hafta önce zehirlendim, neden zehirlendiğimi de anlamamakla birlikte, dışarıdan yediğim salata olabilir dedik. Her bulduğum salataya dalıp yiyen biri olarak, en büyük olasılık bu. Hayvan olsam kertenkele olayım derim, kaya üzerinde sırtımı güneşe verip öyle durasım, sonra akıp gidesim var. Hem kuyruk bırak, geri çıkar, karizmaya bak, hey gidi hey :) Ama damak tadımıza göre yaratılsaydık, kesin inek olurmuşum, durmadan otlardım. Öyle seviyorum salatayı ve otları. Neyse zehirlenince bildiğiniz içim dışıma çıktı, az olan kilolarımdan biraz daha verdim, doktor napıyorsun al geri bunları dedi (ot yiyen adama), ben kilo alacağım diye işi gücü bırakıp et ekmeğe saldırdım.
Tam biraz topladım derken, nereden oldu anlamadım nezle oldum. Halsizlik kırgınlık sürünürken, bir akşam kendime iyi bakayım, bir melisa çayı içeyim dedim. Ablam hep içer, koskoca abla bir bildiği vardır dedim. Çayı içtim yarım saate beni bir ter bastı, gözlerim karardı, bir bulantı geldi. Dedim "Rabbim sana geliyorum". Gitmeden ablamı arayıp sormak istedim, ben gene zehirlendim galiba, kötüyüm, sana da böyle oluyor muydu dedim? Hayır olmuyordu, sen ne içtin ki dedi. E melisa işte dedim. Tadı ve kokusu hafif limonlu ve ekşili gibi dedi. Bilmem benim ki Hacı Şakir sabunu gibi kokuyordu, ama pakette kokulu melisa yazıyordu dedim. Japon çizgi filmi gibisin, sana üzüleyim mi güleyim mi şaşırdım artık, dur geliyorum ben dedi. O arada bilimsel araştırmalarımızın verdiği huzurdan olsa gerek, kendime geldim. Ben düşük tansiyonluyum, melisa tansiyon düşürebilirmiş, yemekte bir Kayserili olarak kendimi sarımsağa vurmuştum. Bu üç koşul bir araya gelince ben Rabbime değil, düşük tansiyonla fayansa doğru gidiyormuşum, diye düşündük, emin olamasak da. Bu da zehirlenme misali, hayatımıza bir muamma olarak yazıldı.
Neyse hep söyleriz hastalık da sağlık da iyilik de fenalık da insan için, kafaya çok takmamak amma davranışta elden geleni yapmak lazım, hayat devam ediyor.
Çok güzel bir tarif vereceğim size, yerken mutlu olacaksınız, benim yedirdiklerim yıldızları öptü geldi :)
Bu tarif, Fransız et yemeklerinden, klasikler arasında yer alan çok iyi bir tariftir. Tarifi, çok sevdiğim Fransa'da eğitim almış, Amerikalı şef Julia Child'dan hazırladım. İngilizce videosundan önce kendim sonra sizin için uğraştım, didindim, yazdım. İngilizce'yle aranız hoşsa bir kendisini inceleyin derim. Aman aklıma gelmişken "Juli and Julia" filmini mutlaka izleyin. Meryl Streep'in muhteşem performansından Julia Child'ın hayatı tam seyirlik.
Hadi tarif,
Boeuf Bourguignon
1 kg dana löp et tranç veya biftek
Bir şişe kırmızı şarap
2 adet defne yaprağı
1/2 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı domates salça
1 diş sarımsak
3 su bardağı et suyu
400 gr mantar
15 adet arpacık soğanı
1 kg dana löp et tranç veya biftek
Bir şişe kırmızı şarap
2 adet defne yaprağı
1/2 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı domates salça
1 diş sarımsak
3 su bardağı et suyu
400 gr mantar
15 adet arpacık soğanı
Etleri ortalama küçük bir limon büyüklüğünde doğra, 1 çorba kaşığı tereyağ, bir çorba kaşığı zeytinyağını tavaya koyup kızdır. Etleri bunda mühürle. Mühürlediğin etleri fırın kabına al, üstüne kırmızı şarabı koy, et suyunu ekle, tuz, defne ve kekiği koy, domates salçasını ekle ve ezilmiş sarımsak koy. Ocakta kaynasın sonra 225 derece fırına koy. Fırında iyice kaynamaya başlayınca yaklaşık 30 dk sonra ısıyı 150-160 dereceye düşür. 3-4 saat fırında pişir.
Diğer tarafta arpacık soğanlarını soy ve baş kısımlarına bıçağın ucuyla + şeklinde çentik at. Tavaya koy yarısına kadar su koy, 1/2 çorba kaşığı tereyağ koyup ağzını kapat suyunu çekene kadar pişir.
Mantarları kuşbaşı doğra tavada 2 çorba kaşığı terayağını kızdır ve mantarları kavur.
Mantarları kuşbaşı doğra tavada 2 çorba kaşığı terayağını kızdır ve mantarları kavur.
Fırından yemeği çıkar ve sosunu süz. Etleri tencereye al. Sosun tadını kontrol et gerekirse tuz ekle. İki çorba kaşığı unu sostan azar azar koyarak incelt. Sosa ekle ve kaynat. Soğan ve mantarı etin üzerine ekle. Sosu da ekle. Biraz kaynat servis et.
Servis önerim yanında çoban salatası :)
Afiyet ve sağlık olsun, ama ille de sağlık olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder