Ne zamandır canım şöyle ciğere yapışmayan, çok tatlı ve ağır olmayan, dengeli bir çikolatalı cheesecake istiyordu. Ama dışarıda yediklerim genelde birinci lokmadan sonra yeme isteğimi bitirecek kadar ağır ve yoğun geliyordu. En iyi yemek kendi pişirdiğin yemektir diye düşünürüm, çünkü kendi damak tadına en yakınını pişirme şansın olur. Şeker, tuz, pişme süresi o kadar kişinin damak tadıyla alakalı ki. Ben de bu cheesecakei kendi damak tadıma göre, çikolatalı ama hafif hafif dokunan, nazlı ve naif bir tat olarak tasarladım. Ben buradayım demiyor, bir lokma daha almaz mısın diyor. Malzemeleri ise olabildiğince basit ve kolay ulaşılabilir malzemelerden tercih ettim. Malzeme açısından da mütevazi ve naif bir tarif. Örneğin tabanı için yulaflı bisküvi yerine petibör bisküvi kullanıyorum, çünkü bu bisküviyle limon kremalı pasta, mozaik pasta gibi pek çok şey yapılabiliyor, her yerde bulunuyor ve ekonomik. Evde hiç eksik etmediğim bir malzeme. Evde olan çeşnilerle (limon, vanilya, portakal, kakao gibi) bir krema hazırlayıp bisküvi üstüne dökerek tatlı yarattığım bir kolaylık petibör bisküvi. Çikolataları da marketten kare satılanlardan alabilirsiniz, gayet kolay bulunuyor ve gene ekonomik.
Malzemeler
Taban
1/4 paket pötibör bisküvi
20 gr fındık (yoksa dert değil canınız sağolsun)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 fiske tuz
20 gr erimiş tereyağ
Harç
1 paket (200 ml) krema
1 paket (200 ml) labne peyniri (yoksa yada alamadıysanız süzme yoğurt da olur)
1/2 su bardağı toz şeker
1 kare (60 gr) sütlü çikolata
1 kare (60 gr) bitter çikolata
2 çorba kaşığı kakao
2 yumurta
1 tutam tuz
Bisküvi, şeker, tuz ve fındığı robottan geçirin. Robotunuz yoksa bir poşetin içine ufalayarak koyun sonra havan sapıyla dövün. Tereyağını koyup karıştırın.
Fırını 150 dereceye ısıtmaya başlayın.
Çikolataları ufak doğrayın. Kremayı tencereye alın, şekeri içine koyup karıştırarak, kenarları kabarcıklanana kadar ısıtın, krema kaynamasın. Kremayı ocaktan alıp içine çikolataları ve kakaoyu koyun ve eriyene kadar, ara ara karıştırın. Peyniri bir tutam tuzu ekleyerek, çırpıcı veya çatalla pürüzsüz olana kadar çırpın, tek tek yumurtaları ekleyerek çırpın. En son çikolatalı kremayı da ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın.
Ufak bir kalıbın içine tabanı yayın, harcı üzerine ekleyin. Bir tepsiye kalıbınızı koyun ve yarısına gelecek kadar tepsiye kaynar su ekleyin. Su buharı pişerken cheesecakeinizin çatlamasını önleyecek. 150 derecede yaklaşık 40-50 dakika pişirin çıkarırken kenarları sert muhallebi gibi pişmiş ama ortası cıvık kalmış olsun.
O zaman afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder