Kayseri Ketesi

Bu benim için en önemli tariflerden biri. Bu bloğu açarken Kayseri Develi’nin en tipik hamur işi olan kete tarifini burada paylaşmayı çok istedim. Bugün o gün.

Ketenin en ilginç yanı içine de un kavurup koymamız, yokluğun yaratıcılığı olsa gerek. İç Anadolu’da ne olacak; çeşit çeşit ot olacak hali yok ya. Elde ne varsa onunla güzel şeyler yapmaya çalışmışlar. Çoğunlukla da un, tuz ve suyla. Biraz pekmez eklemişler helva olmuş, içine buldularsa et koymuşlar bulamadılarsa öylece bükmüşler mantı olmuş, un kavurup koymuşlar kete olmuş. O nedenle yokluk haliyle, yaratmışlar kendilerince.

Hadi tarif

İçi 
1/2 su bardağı tereyağı ve zeytinyağı karışık
1 su bardağı un
1/3 su bardağı tahin

Yağı eritin, unu pembeleşinceye kadar kavurun. Tahini ekleyip biraz daha 2 dakika kadar kavurun ve altını kapatın. Soğumaya bırakın

Hamuru
1,5 su bardağı tereyağ ve zeytinyağı karışık
1,5 su bardağı süt
1 yumurta
1,5 paket instant maya
3,5 su bardağı un
2 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz

Sütü ılıtın, şeker ve mayayı ekleyip beş dakika bekletin. Tüm sıvıları ve yumurtayı karıştırın. Tuz ve unu ekleyip elinizi bırakan yumuşak bir hamur yoğurun. Hamur elinize çok yapışıyorsa biraz daha un ekleyin. Hamurun üzerini streç filmle kapatıp, bir saat mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurdan küçük portakal büyüklüğünde bezeler alıp, içine bir tepeleme tatlı kaşığı iç koyun. Kapatıp yuvarlayın ve yassıltın. Çatalla şekil verip, yumurta sarısı sürün, susam serpin. 10 dakika da tepside mayalandırın. 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 22 dakika pişirin. 

Afiyet olsun...







Yorumlar