Çocukken birine bir şeyi yapacağımızı söylediğimizde ve sonradan canımız yapmak istemediğinde, ama yemin etmedim ki der, cayardık. Sonra öğrendik ağızdan çıkan söz karşımızdakine verdiğimiz yemin hükmündedir; itibarımızdır, güvenilirliğimizdir. Ben de size söz verdim ya tarifi paylaşacağım diye, zihnimde yanıp sönen bir uyarı lambasına dönüştü; unutma Aysun söz verdin tarifi paylaş diye.
Borcumu yerine getirmenin sonsuz mutluluğuyla, hadi tarif 🙂
Malzemeler
15 adet dolmalık kuru patlıcan 🍆
2 adet orta boy domates
1 çay bardağı pirinç
2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı zeytinyağ
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı nar ekşisi
200 gr kıyma
1/2 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
15 adet dolmalık kuru patlıcan 🍆
2 adet orta boy domates
1 çay bardağı pirinç
2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı zeytinyağ
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı nar ekşisi
200 gr kıyma
1/2 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Yapılışı
Patlıcan kurusuna üzeri iki parmak geçecek şekilde su koyun ve ocağa alın. Su kaynayınca altını kapatıp 1 saat bekletin. Bu arada, mutfak robotuna domates, salça, sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyip çalıştırın. Hazırladığınız bu karışıma kalan kıyma, pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyip elinizle yoğurun. Patlıcanların en fazla 2/3'ünü doldurun. Piştiğinde pirinçler şişecek ve tam dolmuş olacak. İçiniz artarsa soğanı ikiye bölüp içini çıkarıp doldurabilirsiniz, o da çok lezzetli oluyor. Tencereye 1,5 su bardağı su ve 1 çorba kaşığı salça koyup salçayı içinde eritin. Dolmaları yerleştirin önce 5 dakika hızlı sonra kısık ateşte bir saat pişirin.
Patlıcan kurusuna üzeri iki parmak geçecek şekilde su koyun ve ocağa alın. Su kaynayınca altını kapatıp 1 saat bekletin. Bu arada, mutfak robotuna domates, salça, sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyip çalıştırın. Hazırladığınız bu karışıma kalan kıyma, pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyip elinizle yoğurun. Patlıcanların en fazla 2/3'ünü doldurun. Piştiğinde pirinçler şişecek ve tam dolmuş olacak. İçiniz artarsa soğanı ikiye bölüp içini çıkarıp doldurabilirsiniz, o da çok lezzetli oluyor. Tencereye 1,5 su bardağı su ve 1 çorba kaşığı salça koyup salçayı içinde eritin. Dolmaları yerleştirin önce 5 dakika hızlı sonra kısık ateşte bir saat pişirin.
Yerken mutlu olacaksınız ama dilerim size afiyet de versin...
Yorumlar
Yorum Gönder