Karadut Reçeli

Günaydın,
Benim çocukluğumdan kalma bir travmadır; tabağımda kalan yemeğin arkamdan ağlaması, Afrika'daki çocuklar açken benim yemeğimi bitirmemem. Nimet israfına, o gün bugündür karşıyım. Geçenlerde bahçeye dut toplamaya çıktım, tam da çok güzel yağmur yağmıştı. Yağan yağmur dutların bayağı bir kısmını dökmüş, çimlerin üzerinde yatıyorlar. Dedim sizden ne güzel reçel olur. Oldu da.
Siz de belki yaparsınız diye düşündüm. Ters dut yol kenarlarında da oluyor bazen, dökülüp kaldırımlarda heba. Yol kenarından, pazardan nereden isterseniz alın karadut, yapın güzel reçelinizi. Karadut reçelini Ege Bölgemizde, genelde tuzsuz lorun üstünde yemeyi tercih ediyorlar. Siz nasıl tüketmek isterseniz artık.
Hadi tarif;
400 gr karadut
300 gr toz şeker
Karadutu şöyle bir yıkayıp tencereye alın, üzerine şekeri ilave edin. Benim dutlarım tatlıydı, bir de ben çok şekerli yiyemem, içim kıyılır. O yüzden şekeri bire bir yapmadım. Bazen pazarda satılanlar ekşi oluyor, o zaman şekeri aynı miktarda kullanabilirsiniz.
Tencereyi ocağa alın ağzı kapalı 5 dakika hızlı ateşte pişirin sonra altını iyice kısın, 15 dakika sonra kapağını açıp suyunu çekene kadar pişirin. Mis gibi karadut reçeliniz oldu.
Afiyet ve sağlık olsun...





Yorumlar