Merhabalar,
Yemek pişirmek malzeme almakla başlamaz. Yemek pişirmek hayal etmekle başlar. Ulaşmak istediğimiz tadın hayaliyle. Bunun için de tad çeşitliliğimizi artırmak, farklı tatları denemeye hazır olmak gerekir. Mesela biz Kayseri'de baklavayı cevizle yaparız, iki sene önce fındık koy deseniz hayatta koymazdım, ta ki Karadenizlilerin fındıklı baklavasını yiyene dek. Yok böyle güzel bir tat. Şimdi fındığı kullanmakta daha maharetliyim. Çünkü fındığın ideal hallerini hayal edebiliyorum.
Gerçi bazen işin tadını kaçırıyorum, en son Fransa'da çiğ istiridyeleri yerken, tabirimi mazur görün vıcık vıcık bir şey, yeter artık Aysun her şeyi de yeme, muhafazakar ol biraz diye kızdım kendime. Ama olsun pek çok seyahatimde görüp merak etmiş denemeye cesaret edememiştim. Denedim başım göğe erdi :)
Bu sefer de size Anadolumuzun güzel nimetlerinden biri olan, incire dair bir tatlı tarifi vereceğim. Ben küçükken annem pişirirdi, nasıl mutlu olurduk. Mutfağa gelip gider, pişti mi diye kontrol ederdik. Bir de soğumasını beklemek vardı, pişince ha diye yiyemezdik.
Hadi tarif;
İncir Dolması
Malzemeler
14 adet incir
1 su bardağı ceviz
1 çorba kaşığı toz şeker
Çay kaşığının ucuyla tarçın
Süt
14 adet incir
1 su bardağı ceviz
1 çorba kaşığı toz şeker
Çay kaşığının ucuyla tarçın
Süt
Yapılışı
İncirleri üç saat ılık suda bekletin. Ceviz, toz şeker ve tarçını çok ufaltmadan rondodan geçirin. Suda beklettiğiniz cevizlerin başlarını koparıp parmağınızla içlerini genişletin, 3/2 sini ceviz karışımıyla doldurun. Tencerenin dibine biraz süt koyup dolmaları yerleştirin. Üzerini örtecek kadar süt koyup, önce normal sonra kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. İncirlerin üzerinde kahverengi süt kaymağı oluşacaktır şaşırmayın.
İncirleri üç saat ılık suda bekletin. Ceviz, toz şeker ve tarçını çok ufaltmadan rondodan geçirin. Suda beklettiğiniz cevizlerin başlarını koparıp parmağınızla içlerini genişletin, 3/2 sini ceviz karışımıyla doldurun. Tencerenin dibine biraz süt koyup dolmaları yerleştirin. Üzerini örtecek kadar süt koyup, önce normal sonra kısık ateşte iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. İncirlerin üzerinde kahverengi süt kaymağı oluşacaktır şaşırmayın.
Yorumlar
Yorum Gönder