Merhabalar,
Bazı zamanlar bazı şeyler vardır yapmadan duramazsınız. Dün öyle bir gündü benim için. Gün içinde beş toplantı yapıp, akşamın kalanında da helva yaptım.
Sevdiğim bir büyüğüm annesini kaybetti. Yasını paylaşmak için helva yapmak zorundaydım, yapmazsam içim rahat etmezdi. Sebebini bilmiyorum ama, yapmak zorunda olduğum da un helvasıydı. Ocağın başında yavaş yavaş neredeyse bir saat boyunca un kavrulsun diye karıştırırken, bir sürü şeyi düşünme fırsatım oldu.
Bir arkadaşım annesini kaybetmişti. Teselli etmek çok da mümkün değildi ama, acısını azaltmak için sohbet ediyorduk. Arkadaşım, başka bir arkadaşımızın, annen kaç yaşında diye sorduğunu, o söyledikten sonra da, neyse bayağı da yaşı varmış dediğini anlatmıştı. Sesini çıkaramamış ama, çok ağrına gitmiş.
İlk kaybım, annemin babaannesiydi. Çok yaşlıydı ve son dönemleri oldukça zor geçiyordu. Vefat ettiğinde düşünmüştüm, ölüm kimseye yakışmıyor. Hele sevenleri için yakıştırmak hiç mümkün olmuyor, yaşı ne olursa olsun. Mesele yaştan ziyade, seven kalplerde ve hayatlarda bıraktığı boşluk oluyor.
Sonra Anadolu'da ölüyü uğurlarken siyah giymediğimizi her neyse kıyafetimiz, bazen çiçekli şalvar, onu giydiğimizi düşünüyorum. Sakince ve saygıyla uğurladığımızı, yedirip içirme geleneğimizi düşünüyorum. Ölünün arkasından kötü konuşmaktan sakındığımızı düşünüyorum. Güzel geliyor her biri.
Her ölümle faniliğimizle yüzleşirken, para ve makama dört elle sarılmanın beyhudeliğini düşünüyorum. Ölüme pek yakın durduğumuzda, arkada bırakmak istediğimiz yaşamın ve mirasın ne olmasını isteyeceğimizi düşünüyorum.
Böyle böyle un kavruluyor.
Daha önce de sizinle un helvası tarifi paylaşmıştım, o pekmezliydi bu biraz daha farklı.
Buyrun tarif,
Un helvası
100 gr. tereyağ
1,5 su bardağı un
1+1/4 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1,5 su bardağı un
1+1/4 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Süt, su ve toz şekeri arada karıştırarak kaynatın. Tereyağını eritin, unu ekleyip orta ateşte kavurun. Acele edip hızlı ateşte kavurursanız, un yanacağından iyi olmaz. Un kavrulduktan sonra azar azar su ve süt karışımını ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Helva kıvamına gelince altını kapatın. Kapakla ağzını yarım kapatıp soğumaya bırakın. Soğuyunca istediğiniz gibi şekil verirsiniz.
Yiyenlere afiyet, kaybı olanlara sabır ve göçenlere rahmet dilerim. Nur içinde yatsınlar...
Yorumlar
Yorum Gönder