Günaydın,
Eşimin doğum günü için balkabaklı pasta yapmış ve beğenilirse de tarifini sizinle paylaşırım demiştim. Şimdi yorumları açıklıyorum hazır olun. And the Oscar goes to...
1. yorum: Hayatımda yediğim en güzel tatlı (bir daha söyle diye bağırıvermişim :) )
2. yorum: Olmuşsun sen :) (Cafe'mi açayım istiyorsun deyivermişim ):))
3. yorum: Muhteşem görünüyor (İçimin yağları erimiş olarak cidden mi diye mırıldanıvermişim:) )
2. yorum: Olmuşsun sen :) (Cafe'mi açayım istiyorsun deyivermişim ):))
3. yorum: Muhteşem görünüyor (İçimin yağları erimiş olarak cidden mi diye mırıldanıvermişim:) )
Çok gaza geldim, tutmayın beni, tarifi paylaşıyorum
Not: Fotoğraflar çok içime sinmedi ama akşamın bir vakti elim yüzüm krema içinde, hızla pasta yapmaya çalışırken, size kolaylık olsun diye, ancak bu kadar çekebildim.
Balkabaklı Pasta
Sünger Kek Tarifi
4 yumurta
3 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı su
4 yumurta
3 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı su
Yumurtanın sarısıyla beyazını ayırın. Beyazını çırptığınız kap kuru olmalı ve sarı karışmamış olmalı aksi takdirde köpürmez, kekimizi kabartacak unsurlardan biri köpük köpük olmuş yumurta akıdır.
Yumurtanın sarısıyla şekeri 15 dakika, kabarıp açık sarı renk alıncaya dek çırpın. Beyazını da bir çimdik tuzla beyaz bir köpük olana dek çırpın. Yumurta sarısına unu ve kabartma tozunu, bir kaç seferde, 2 çorba kaşığı suyu ekleyerek yedirin. En son bu karışıma alttan üste yavaş hareketlerle yumurta beyazını yedirin.
Kekin kabarması için kalıbın kenarlarına tutunması gerekir, o nedenle kalıbın altını yağlayıp fırın kağıdı serin ama yanlarına hiç bir şey sürmeyin. Ben çıkarması kolay olduğu için 26 cm lik kelepçeli kalıp kullanıyorum. Ama başka yuvarlak bir kalıp da kullanabilirsiniz. 160 derecede 30 dakika kadar pişirin. Hep söylediğim üzere fırından fırına değişir, piştiğini anlamak için keke kürdan sokup çıkarın temiz çıkarsa pişmiş demektir. Fırının kapağını 20 dakikadan önce açmayın kek söner.
Sanırım en önemli kural; pasta yapacağınız zaman keki bir gün önce yapmalı ve dinlendirmelisiniz. Hatta iyice soğuduktan sonra dolapta dinlendirmek en iyi alternatif. Böylece krema sürmek için ikiye keserken dağılmasını engellersiniz. Yeni pişmiş bir keki parçalamadan kesmek sumo güreşi yapmak kadar zordur :)
Kreması
4 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı toz şeker
2 yumurta
4 su bardağı süt
50 gr terayağ
4 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı toz şeker
2 yumurta
4 su bardağı süt
50 gr terayağ
Önce un, nişasta ve şekeri tencerede karıştırın, böylece un ve nişasta topak topak olmasın. Sonra yumurtayı ekleyip karıştırın, yavaş yavaş sütü ekleyin. Orta ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra da iki dakika daha karıştırarak pişirin. Altını kapattıktan sonra 50 gr terayağ ekleyerek karıştırın. Soğumaya bırakın.
Balkabağı Tarifi
4 dilim balkabağı (karpuz dilimi gibi)
2 kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı su
2 kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı su
Balkabaklarını 4 parmak genişliğinde dilimleyip tencereye yerleştirin. Şeker ve suyu ekleyip, 5 dakika hızlı, bir saat iyice kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğumaya bırakın.
Balkabaklı Krema tarifi
Pişirdiğimiz balkabağından iki dilim (4 parmak genişliğinde olandan)
1,5 su bardağı süt
2 paket krem şanti
1,5 su bardağı süt
2 paket krem şanti
Balkabaklarını kaseye koyup çatalla iyice ezin. Üzerine 1,5 su bardağı soğuk sütü yavaş yavaş ekleyip iyice karıştırın. Krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın. Karışımı ucuna yıldız uç taktığınız sıkma torbasına doldurun.
Pastanın birleştirilmesi
Dinlendirdiğiniz keki büyük bir bıçakla ortadan ikiye kesin. Balkabağını pişirdiğinizde tencerede kalan şerbetle, kalmadıysa sulandırdığınız bir kayısı reçeli veya pekmez ile keki ıslatın. Ben çok yakışacağını düşündüğüm için akçaağaç şurubunu sulandırıp kullandım. Bu şurubu Amerikalılar pan cake yerken çok kullanır. Ama bulmanız zor olabilir hiç dert değil, pekmez veya reçel kullanın. Islatmaktan kastım bir yumurta fırçasını sulandırılmış reçele batırıp keke silkeleyin.
Kekin daha düzgün olan alt kısmını üstte kullanmak üzere ayırdım. Fotoğrafta göreceğiniz üzere kremayı serdim, balkabağını ezerek üzerine ekledim. Diğer keki üzerine kapattım kalan kremayla her tarafını kapladım. Balkabaklı kremayla gül şeklini yaptım. Hemen pastaya gül yapmaya çalışmayın, kenarda bir kaç denemeyle beğendiğiniz şekle ulaşana kadar deneme yapın. Sonra kenarlarını kaplayıp ceviz ve tavla zarı büyüklüğünde kestiğim balkabağı tatlısıyla süsledim.
Afiyet bal olsun, yaparsanız haberim olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder